A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Španělsko - Andalusie - Průvodce

Andaluskou kuchyni si určitě nenechte ujít. Zejména budete-li trávit dovolenou na pobřeží, ochutnejte plody moře, které zde vždy servírují čerstvé, ba snad právě vylovené z moře.

Co jsou chiringuito?

Na typických přímořských promenádách potkáte na každém kroku klasický plážový bar, tzv. chiringuito, odkud se line vůně právě usmažených malých rybiček všeho druhu (španělsky boquerones, chipirones, chocos, coquinas, quisquillas atd.)

Pokud nemáte rádi ryby, ochutnejte příjemně osvěžující studenou polévku gazpacho, složenou z ingrediencí jako je česnek, rajče, pečivo, okurka, olivový olej. V každém kraji Andalusie si tuto specialitu různě doplňují nebo obměňují. Například v Málaze či Granadě do ní přidávají rozdrcené mandle.

Pokud navštívíte Córdobu, určitě ochutnejte salmorejo. Jde o jakousi variantu gazpacha s méně pečivem a nepřidává se do něj okurka. Celkově lze říct, že je salmorejo hustší. V žádné jiné oblasti Andalusie nechutná tak dobře, jako právě v Córdobě.

Další pochoutkou jsou boby, na jakýkoliv způsob. Smažené,se šunkou, dušené.

Olivy

Nedílnou součástí andaluské kuchyně jsou jistě olivy, v různých kombinacích. Olivy plněné paprikou, mandlí, sýrem, co vás napadne. Určitě si je nenechte ujít, jsou vynikající a vždy čerstvé.

Tapas

Kdo již Španělsko navštívil ví, že se zde podávají tzv. tapas, tedy malé porce jídla. Tapu si můžete objednat prakticky od čehokoli. V jídelním lístku jsou u většiny jídel tři způsoby podávání: porce, poloviční porce a tapa. Doporučuji (pokud je vás víc), aby si každý objednal nějakou tapu, a tak máte šanci od každého něco dobrého vyzkoušet.

Paella je povinnost

Mnoho lidí také zkouší ve Španělsku paellu. Určitě stojí za to, jen bych zmínila, že to není typicky andaluské jídlo, ale pochází z Valencie. Kdo ale jednou navštíví Španělsko, objednat si paellu je povinnost, ať se nacházíte na jakémkoli místě v zemi. Ty nejchutnější paelly se ovšem připravují ve Valencii.

Kdo by rád nějaký masový pokrm, ten ať si v restauraci objedná býčí ocas (rabo de buey/rabo de toro). Způsoby podávání jsou různé, vždy je ale vhodné si k němu objednat dobré bílé víno.

Víno

Pokud je o víno, určitě si vyberete. Z Andalusie je asi nejznámější vinná oblast Jerez de la Frontera. Víno z tohoto kraje si pochvaloval už Shakespeare. Sladší víno je hojně vyráběno v Málaze. Španělské pivo není špatné, ale osobně si myslím, že české je mnohem lepší.

Během letních měsíců určitě přijde vhod tzv. tinto de verano. Jde o červené víno míchané s pomerančovým nebo citronovým osvěžujícím nápojem. Je to nápoj sladký a zprvu chutná jako limonáda. Z toho vyplývá, že je třeba dávat pozor. Nápoj rychlá zamotá hlavu.

Chiringuito (nahrál: Pavel Kuráň)
Chiringuito

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace
REKLAMA

Články odjinud