A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Španělsko - Průvodce

Španělská kuchyně je typicky národní kuchyní. Je barevná, prohřátá sluncem, rozmanitá a přesto ve výsledku překvapivě prostá a jednoduchá. Ale nelze hovořit o jedné kuchyni - ve Španělsku se pojí dohromady kuchyně katalánská, baskická, galicijská, kastilská, andaluská aj. Co oblast, to specifické chutě.

Základními potravinami jsou ryby a plody moře, hovězí, skopové, vepřové maso. Hodně se používá drůbež. Ze zeleniny převažují rajčata, papriky, lilek a brambory. Výrazné je použití česneku a olivového oleje. Tak jako většina jižanských států, díky teplu, Španělé více koření a jejich kuchyň je více pikantní. Využívají ale spíše originální kombinace koření a bylinek, a proto jsou jejich jídla nezaměnitelná. Po celé zemi se můžete setkat s tzv. „kotlíky“ - vše vařeno v jednom hrnci (puchero).

Nakonec několik příkladů jídel podle oblastí a krajů. Na jihu Španělska je nejoblíbenější studená polévka gazpacho a také známé klobásky chorizo. Luxusním pokrmem na severu v Baskicku je kokotxa. Je to maso ze spodního laloku mořské štiky. Dalším typickým pokrmem je králík na lískových oříšcích, hořké čokoládě a houbách, dušený na červeném víně. Na východě je známým pokrmem zarzuela - tedy již výše zmíněný „kotlík“ plný ryb a mořských plodů. Specialitou západního Španělska jsou lanýže a šunka z divokých prasat jamones curados ańejos. Výborný je také kozí sýr ibores. V měřítku celého Španělska nesmíme také zapomenout na malé jednohubky tapas a také například paellu.

Poslední editace textu: 3.6.2011 12:21
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA